19 Nisan 2009 Pazar

Supperclassico


1913'ten beri oynanan bana göre dünyanın en büyük derbisi.2004 yılında İngilizler'in The Observer gazetesinde ölmeden önce görmeniz gereken spor olaylarında bir numarayı kapmış bir rekabettir boca-river arasındaki.Futbol dışında milyonerlerle,işçilerin mücadelesidir.Öyle ki bu rekabet yüzünden 1968 yılında 71 taraftar çıkan olaylarda hayatını kaybetmiştir.Boca'nın mabedi La Bombonera'da bir kez daha karşılaştı bu gece iki takım.Palermo ve Gallardo'nun golleriyle 1-1 berabere biten maçta iki gol de birbirinden şıktı.Gönül Boca'dan yanaydı tabiki de ama yine güzel bir superclassico izledğim için memnunum.
Birkaç da not ekleyeyim bu iki takım hakkında :

-boca ; buenos aires'te italyan göçmenlerin kurduğu, rengârenk boyalı evlerle dolu bir mahalledir.

-meshur bir hikaye vardır aralarında : boca juniors, river plate'i 2-0 yener. bunun uzerine cikan kavgada, yenilen takimin taraftarlari iki boca juniors taraftarini öldürür ve duvara soyle yazar: boca: 2 - river - 2.

-Boca'lıların river plate''den nefret etmelerinin nedeni river plate'in de boca'da kurulup (boca, buenos aires'in varoş semtlerinden biridir) daha sonra kentin daha zengin olan kuzey kesimine taşınmasıdır, boca taraftarları riverlıların böylece götünün kalktığını düşünüp onlara tavuk demektedirler, riveriler de daha az olan sayıları ve bocalılar kadar cüretkar olamamaları ile bu savı desteklemektedirler. river taraftarları için boca ve yandaşlarının takma adı domuzdur. derbilerde daha çok kazanan taraf hep boca olmuştur. fenerbahçe ile renkdaştırlar ve çok güzel formaları vardır.

-her altyapı secmesinde trubunune kocaman bir pankart asan taraftar grupları vardır.
pankart soyledir
"birgun hepiniz maradona olabilirsiniz ama bir che asla"

-ölmüş taraftarlarının küllerini statları la bombonera 'nın koridorlarına serpiştirecek kadar takımına tutkuyla bağımlı taraftara sahip bir takımdır boca.

-hayatını boca juniors'a adayan ve artık ölüm dö$eginde olan adama sormu$lar: nedir son arzun.. adam cevap vermi$: beni river plate bayragına sarıp gömün.. herkes $a$ırmı$ adam devam etmi$: bari bizimkiler bir river'li geberdi diye sevinirler.

-"boca es mi religion, maradona es mi dios, la bombenera es mi iglesia" (boca dinim, maradona tanrım, bombonera ise mabedim).stadlarının girişinde yazan yazı budur.

not:La bombonera'da bir boca maçı izlemden ölürsem bu acıya dayanamam:)

2 yorum:

  1. çok güzel bir yazı eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. bende bir boca-river maçı izlemek istiyorum inşallah ilerleyen senelerde bu hayalimi gerçekleştiririm.

    YanıtlaSil